Stor modulby hjälper batteristaden att växa

När Europas största batterifabrik ska byggas i Skellefteå behövs nya, smarta bostäder – och det fort. Uppdraget gick till modulspecialisterna Kubly med Elon som exklusiv vitvaruleverantör till de 1200 lägenheterna.

Kubly2 1

Det bubblar i Skellefteå. År 2026 beräknas Northvolt slå upp dörrarna till Europas största batterifabrik. I samband med uppstarten blev behovet av väldisponerade, bekväma och prisvärda modullägenheter till de över tusen fabriksbyggarna, installatörerna och underentreprenörerna lika stort som akut.

En avgörande del av lösningen står modulspecialisterna Kubly för. Sedan i somras levererar företaget färdiga, temporära modullägenheter till den fem fotbollsplaner stora “modulby” som håller på att ta form i handelsområdet Solbacken. Valet av vitvaruleverantör och installatör till “byns” 1200 lägenheter blev Elon i Lycksele – ett på många sätt naturligt val:

– Vi var i kontakt med andra stora vitvaruleverantörer, men Elon gav oss den enda fullträffen, berättar Kublys VD Michael Johansson.

Kubly1 1

Han fortsätter:

– Vi behövde verkligen känna oss säkra och vi visste sedan tidigare att Elon kunde leverera en enkel lösning med hög standard på ett snabbt, skalbart och konsekvent vis. Och allt detta till ett konkurrenskraftigt pris.

De två företagen har jobbat tillsammans i nästan 30 år i flera olika uppdrag. Projektledare Rickard Sjögren ser positivt på projektet som är Elons mest omfattande hittills.

– Det känns både roligt och viktigt för oss, det visar än en gång att vi är rätt leverantör för komplexa uppdrag med stora volymer, berättar han.

Projektet rullar på enligt plan och varje vecka levererar Elon mellan 25–30 vitvaror från Elvita till de 600 modulerna med två kök i varje. I beställningen ingår en kompakt kyl med frysfack, en inbyggnadsmikro, en häll, thermexfläkt med kolfilter, installation av dessa,

Elon spelar en avgörande roll även när det kommer till köksinredningen. Luckorna är från Nordanro och deras behändiga Flex-lösning. Valet föll på prisvärda och stilsäkra varianter i vitt. Det som gör lösningen extra bra är upplägget att leverera hela köket i platta paket som en Elon-medarbetare monterar på plats i Kublys fabrik – en unik service som gör att modulerna kan levereras snabbare, smidigare och klimatsmartare till slutkund, förklarar Michael och tillägger:

– Elon har verkligen en nyckelposition i det här projektet, inte minst tack vare att de kunde börja leverera så pass omgående. Det var uppdraget helt beroende av.

Cirka 150 lägenheter står redan färdiga och ett flertal fabriksbyggare har fått tillträde till sina temporära hem i den växande modulbyn. Responsen har varit väldigt positiv, berättar Rickard.

– Lägenheterna är mycket populära, just för att de är så fräscha och väl utrustade.

Michael är inne på samma spår:

– Det är så viktigt med ett välfungerande och genomtänkt kök, det gör allt för trivseln.

Till slutet av sommaren 2023 beräknas samtliga modullägenheter vara klara.

Kubly5elonrickard

Rickard Sjögren, projektledare på Elon.

Kublymichael

Michael Johansson, vd på Kubly.